Vihaan kaikkia älä-sitä-ja-tätä-listauksia. Niinpä myös Viikonloppu.comin referoima listaus kymmenestä asiasta, joita ei tule heti parisuhteen päättymisen jälkeen tehdä aiheutti lievää voimakkaampaa sydämentykytystä. Alkuperäinen listaus Huffington Postissa sisälsi kaikkiaan 15 aivan turhaa, sanomattakin selvää tai täysin asiaankuulumatonta neuvoa. En esimerkiksi henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi eronnut ei voisi viettää aikaa kuntosalilla. Mistä muualta vasta eronnut muka voisi saada sekä esteettistä että fyysistä hoitoa vertavuotavalle sielullensa?
Parasta kuitenkin olisi, jos kukaan ei lankeasi loveen. Ja jos kuitenkin lankeaa loveen, niin ei eroaisi. Ja jos kuitenkin eroaa, niin ei ainakaan tee siitä numeroa Facebookissa.
Olen toki samaa mieltä siitä, että eron jälkeen kannattaa ottaa aikaa itselleen. Kannattaa myös käyttää hetkinen märehtiäkseen, mikä meni pieleen, jotta seuraavalla kerralla osaisi välttää ainakin kivikkoisimmat karikot. Edellyttäen tietenkin, että kuuluu siihen joukkoon ihmisiä, jotka kokevat olevansa vain puolikkaita yksin ja tuntevat siten vastustamatonta tarvetta paritella pariutua heti tilaisuuden tullen. Minä näin punaista jo pelkästä ajatuksesta, että tilinpäätökselle varattava aika tähtää uuteen onnellisempaan parisuhteeseen eikä henkilön omaan hyvinvointiin suhteessa tai ilman suhdetta.
En aio tuhlata aikaani ja käydä listausta kohta kohdalta läpi. Päästelen pahimmat höyryt ulos ja sitten lähden hoitelemaan arkisia askareitani.
Ensimmäisenä neuvona komeilee molemmissa versioissa kehoitus olla päivittämättä heti parisuhdetilaansa Facebookiin. Se on ilmiö, jota ei näin pieniaivoinen akka pysty käsittämään. Neuvo on kyllä järkevä eikä siinä sinänsä ole mitään moitittavaa, mutta sattuu omaankin lähipiiriin kuulumaan ihmisiä, jotka rientävät ensimmäiseksi kertomaan parisuhderintamalla tapahtuneista muutoksista Facebookiin. Olenpa myös repinyt epätoivoissani hiuksia päästäni, koska ystävän suurin murhe on ollut, kuinka kertoisi oikean asiantilan Facebookille. Haluan uskoa, että ystävä tarkoitti, että haluaisi itse tietää, missä mennään mutta kommunikoi sen kökösti.
Olen kyllä tietoinen siitä, että asian kanssa painivat haluavat ensisijaisesti kertoa elämästään kavereilleen eikä Facebookille. Joskus näyttää käyvän myös niin, että parisuhdetilan muuttaminen Facebookissa on jalostuneempi tapa jättää kumppani kuin aiemmin käytössä ollut halveksuttava tapa tekstata siitä asianosaiselle. Saihan esimerkiksi paljon turhaakin palstatilaa kahminut Tapio Suominen tietää eronneensa avopuolisostaan medialta. Medialle tiedon puolestaan välitti – rumpujen pärinää – Facebook.

Minun rajoittuneeseen maailmankuvaani ei millään mahdu ajatus, että ihmiset kommunikoivat parisuhteessaan ja parisuhteestaan sosiaalisen median kanavissa. En kuitenkaan voi kiistää, ettenkö kieli poskella lukisi blogeja, joissa vaimo haukkuu miestään tai päinvastoin. Asiasta tekee hyväksyttävän tässä tapauksessa se, että yleensä näissä blogeissa henkilöt eivät ole tunnistettavissa. Facebookin uutisvirrasta moisesta lukeminen aiheuttaisi vähintäänkin verenkiertohäiriöitä poskipäille, mutta myös syvää myötähäpeää. Pahimmillaan se saattaisi minulla aiheuttaa hallitsemattoman räkänaurukohtauksen, kun seuraavan kerran tapaisimme.
Vinkkinä voin mainita, että Facebookin parisuhdetilan voi määrittää myös siten, että se näkyy vain sinulle itsellesi. Erityisen suositeltavaa se on niille, jotka muuttavat mieltään joskus jopa useita kertoja päivässä. Parisuhdetilan muuttaminen aprillipilanakin alkaa olla jo niin väsynyttä, ettei kukaan siihen kuitenkaan mene kuin leikkiäkseen mukana.